Maaiproef Automower op voetbalvelden.

Maaiproef Automower op voetbalvelden.

Steeds meer gemeenten worstelen met de keuze van kunst- of natuurgras op sportaccommodaties. Kosten van onderhoud, duurzaamheid, en milieueffecten zijn van groot belang. 

Om tot een goed mogelijk onderbouwde keuze te komen onderzoekt Husqvarna samen met de beheerders van sportaccommodaties in Ermelo en Didam de effecten van het maaien van voetbalvelden met de nieuwe Automower 450X. Daarbij wordt de kwaliteit van het speelveld, de eventuele kostenreductie en de praktische toepasbaarheid op sportvelden van de Automower gemeten. De 450X is geschikt voor grasoppervlakten tot 4.500 m2. Per voetbalveld zijn twee Automowers actief. General Manager Husqvarna Benelux Hugo van Bijsterveldt: “De proef is actueel omdat tegenwoordig steeds meer natuurgrasvelden vervangen worden door kunstgras. Vaak worden kosten van het onderhoud van het kunstgras alsmede de kosten bij vervanging flink onderschat. We hopen dat onze Automowers een oplossing bieden.”

Duurzaamheid
Belangrijk onderdeel van het onderzoek is de duurzaamheid van het onderhoud van sportvelden. Van Bijsterveldt: “Samen met de gemeenten Ermelo en Didam zijn wij bijzonder benieuwd hoeveel CO2- uitstoot per jaar bespaard wordt met onze Automowers ten opzichte van conventionele maaiers met een verbrandingsmotor. Ook verwachten wij een flinke reductie in arbeidsuren en brandstofkosten.” De robotmaaiers rijden ook ’s nachts en in weer en wind. De maaiproef bij voetbalclub DVC’26 in Didam wordt geïnstalleerd en geprogrammeerd door Husqvarna-dealer P. Palm & Zn uit Groessen. Van Steeg Tuinmachines VOF uit Putten zorgt voor installatie en programmering bij voetbalclub DVS’33 uit Ermelo. Husqvarna verwacht in mei 2017 de maaiproef op de velden af te ronden.

Reactie toevoegen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief