Beregeningsinstallaties.

Beregeningsinstallaties.

Elke tuin heeft water nodig

Wanneer het aankomt op de tuin, dan is het uiteraard makkelijk om de beregening aan moeder natuur over te laten. Zo nu en dan een regenbui geeft de tuin precies wat hij nodig heeft.

Wortels herstellen en de nieuwe beplanting in de tuin slaat aan. Maar wanneer we een maand lang dag in dag uit genieten van de zon, dan is de tuin minder happy. Daar wordt hij dorstig van! Elke tuin, groot of klein, heeft nu eenmaal water nodig, En zoals vele dingen in het leven, kan ook de beregening in de tuin volautomatisch geregeld worden.

Beregening tuin op maat
Water is essentieel voor een mooie tuin en een prachtig gazon. U investeert de nodige tijd en middelen om de droomtuin voor uw klant te realiseren, zodat hij bij de eerste zonnestralen kan plaatsnemen in zijn stukje oase. Toch blijkt dat het onderhoud van de tuin in de zomermaanden een uitdaging kan zijn. Want wie zorgt er voor de tuin, wanneer uw klant lekker op vakantie is? En hoe vaak sleept hij een gieter of tuinslang de tuin in om de beplanting water te geven? Weet hij trouwens wel wat het beste moment is om het gazon water te geven? Genoeg vragen, die eigenlijk helemaal niet relevant zijn wanneer hij kiest voor automatische beregening die op een bepaald tijdstip ingesteld kan worden. Er zijn verschillende manieren voor beregening, die allemaal op maat worden gemaakt:

Pop-up sproeiers, die uit de grond komen;
Sproeiers die met de tuin ‘meegroeien’. De hoogte hiervan is verstelbaar, zodat de beplanting niet wordt beschadigd;
Druppelslangen langs hagen, voor in kleine tuinen en langs borders. Met de mogelijkheid om de slang op de buitenkraan aan te sluiten.

Herkomst van water
Het water dat via de sproeiers of druppelslangen wordt verspreid, komt natuurlijk bij voorkeur uit de sloot. Is dit niet mogelijk? Dan kan er een bron worden geslagen, zodat er grondwater omhoog gepompt kan worden. Waar de keuze ook op valt, zorg dat uw klant zich vooral goed laat informeren door vakkundige specialisten. Iedere tuin heeft uiteindelijk andere behoeftes, wat betreft hoeveelheid water en bijvoorbeeld het bereik van de sproeiers.

Bespaar tijd en moeite
Waarom veel tijd besteden aan het bewateren van een tuin? Dat kan makkelijker, sneller en efficiënter; met een beregeningsinstallatie bijvoorbeeld! Door deze installatie volledig automatisch in te stellen, heeft uw klant er geen omkijken naar. Ook wanneer hij op vakantie is, kan men er zeker van zijn dat het gazon en beplanting voldoende wateraanbod krijgt. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een automatische beregeningsinstallatie, enkele mogelijkheden treft u hieronder aan.

Pop-up sproeiers
Pop-up sproeiers staan ook wel bekend als turbinesproeiers. Deze sproeiers hebben een waterstraal, die langzaam links- en rechtsom over het gekozen gebied gaan. Deze toepassing wordt vooral gebruikt voor gazons. Wanneer de sproeier niet in gebruik is, ligt de bovenkant hiervan gelijk met het grondniveau. Dit betekent dat het gras gewoon gemaaid kan worden en dat mensen niet kunnen struikelen over de sproeier. Het staat ook wat netter; het oog wil immers ook wat! Het water dat wordt gebruikt, kan uit de sloot worden gepompt, vanuit een grondwaterbron worden gehaald of worden toegevoerd door de buitenkraaninstallatie.

Druppelslang
Voor plekken die slecht met de sproeier te bereiken zijn, biedt de druppelslang uitkomst. Denk aan de borders met beplanting. De druppelslang is ook goed te gebruiken voor hagen en jonge bomen. Doordat het water relatief langzaam wordt afgegeven, ontstaat er niet snel plasvorming. De slangetjes kunnen ook worden aangebracht in bloempotten en plantenbakken.

Bestrating, beplanting en beregening
Tijdens de aanleg van de tuin is het noodzakelijk om oog te hebben voor details, vormen en effecten. Het type materiaal, de kleur en de patronen van uw bestrating zorgen bijvoorbeeld voor een groot deel het totale plaatje van het pand en de tuin. Dit is mogelijk al vastgelegd in het tuinontwerp.  Zo kan  met de beplanting rust en overzicht in de tuin worden gecreëerd, terwijl de realisatie van een goede beregening werk uit handen neemt. Dankzij de plaatsing van een automatische installatie, krijgen beplanting en gazon altijd tijdig water. Maar laat de aanleg en advies over aan professionals. Zij zijn het immers die dagelijks met tuin en park actief zijn. Verondersteld mag worden dat zij dan ook de beste installatie en materiaalkeuze kunnen bepalen. 

Advies
Adviseert u uw klant bij het ontwerp en de aanleg van een nieuwe tuin? Neem dan de beregeningsinstallatie mee in het ontwerp. Dat scheelt later tijd en kosten. En als u dan toch adviseert, denk dan ook aan drainage. De huidige tijd met zijn ongekende hoeveelheden regenwater maken het advies voor uw klant compleet. Aan hem de keuze. 

Bron:     selectie uit blogs van Kars en Stoop Hoveniers
             www.karsenstoophoveniers.nl 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief