80.000 honingbijen zoemen op terras van Varo
Varo heeft er heel wat vlijtige werknemers bij. Zo’n 80.000 bijen produceren vanaf nu ijverig honing vanuit twee goedgevulde bijenkasten op het bedrijfsterras in Lier. Varo draagt zo zijn steentje bij om de bedreigde Belgische bijenpopulatie een extra duw in de rug te geven.
Varo, vooral bekend van de powertools van Powerplus, beseft dat het als sterk groeiend bedrijf een belangrijke rol kan spelen op het vlak van duurzaamheid en milieu. Zo installeerde Varo eerder al als pionier in België een intelligent en zeer milieuvriendelijk ledverlichtingsysteem in hun logistieke centrum. Als eerste bedrijf in Lier ontvangt Varo nu ook met open armen de honingbijen van imker Rik Janssens van Amielo.
Door het plaatsen van de bijenkasten krijgen de onder druk staande bijenpopulaties in België de nodige ademruimte. Het aantal bijen daalt namelijk drastisch. De redenen daarvoor zijn onder andere het gebruik van pesticiden, te weinig planten en bomen en allerhande parasieten en ziektes. Nochtans staat het kwetsbare diertje aan de basis van de biodiversiteit en spelen ze een sleutelrol bij de bestuiving van bloemen en planten.
De bijen van Varo zullen gemiddeld zo’n 30 kilo extra honing per jaar produceren, naast de 100 kilo die het bijenvolk zelf verorbert op koudere dagen. Daarvoor zullen ze in een straal van 1 kilometer op zoek gaan naar stuifmeel. “Mocht het nodig zijn, dan kunnen ze zelfs tot 3 kilometer ver vliegen” vertelt imker Rik, die de bijen wekelijks komt verzorgen.
“Er zijn alleen maar voordelen om als bedrijf samen te werken met Amielo. Niet alleen is de aanwezigheid van de bijen een goede zaak voor de biodiversiteit, het is ook een leuke bezienswaardigheid. Wanneer klanten nu onze showroom bezoeken, kunnen ze ook een kijkje nemen bij de kasten. Wie weet kunnen we ze zelfs een gepersonaliseerd potje honing meegeven” zegt Jeroen Nys, CEO van Varo.
Wist je dat…
90% van de bijen in de kast vrouwtjes zijn?
Elke kast zijn eigen geur heeft, bepaald door het verspreide feromoon van de koningin?
De bijen van zonsopgang tot zonsondergang op zoek gaan naar voedsel?
De kleur en de smaak van de honing beïnvloed wordt door de oorsprong van de nectar?
Een bij in de zomer slechts 6 weken leeft?
Een koningin in het wild tot 5 jaar oud kan worden?
Een koningin tot wel 1500 eitjes per dag legt?
De bijen de temperatuur in de kast constant op 35,5°C houden?
De bijen de temperatuur in de kast omhoog krijgen door met hun spieren te trillen?
De bijen de temperatuur in de kast omlaag krijgen door met velen tegelijk in een baard buiten aan de kast te hangen?
Reactie toevoegen