“Dealers moeten zich anders onderscheiden”
Er staat de dealers meer omzet te wachten. Daarbij moeten ze inzetten op andere zaken dan alleen kennis.
De groeiende economie zorgt voor meer vertrouwen bij consumenten. Tegelijkertijd verandert de markt door de gestaag doorzettende transitie van brandstof naar accumachines. Er staat de dealers dus potentieel meer omzet te wachten, maar belangrijker is om de klant vast te houden. Daarbij moeten ze inzetten op andere zaken dan alleen kennis.
Als de economische situatie in ons land als uitgangspunt dient voor de situatie in de markt, dan staat de groensector een mooi jaar te wachten. “Het consumentenvertrouwen neemt toe. Met name in noord-west Europa is dat te zien. Consumenten hebben meer te besteden en laten hun geld weer vaker rollen. Ook in tuincentra.” Theo Vulink van Fedecom ziet het komende jaar met vertrouwen tegemoet. “De crisis hebben we achter ons gelaten. De jaren 2011 en 2012 waren echt bar en boos. De klim uit het dal is echter ingezet en zal dit jaar ook nog wel doorzetten. Hoveniers hebben meer werk. De enige sector die iets achterblijft en nog wat huiverig is om te investeren, is onder andere de lokale overheid, waaronder gemeentes.”
Van brandstof naar accu
Kijkend naar de markt voor tuingereedschappen, ziet Vulink dat ook 2017 in het teken staat van de transitie van brandstofaangedreven machines naar accuversies. “De markt is in te delen in drie segmenten: zwaar, middel en licht. De overgang van benzine/diesel naar accu geldt vooral voor de lichtere gereedschappen. Voor het echt zware werk, zoals kettingzagen, geldt dat benzine of diesel nog wel even de norm zal blijven. Hoewel dat ook steeds lastiger wordt vanwege de aangescherpte emissie-eisen. Met de aanpassingen die producenten moeten doen, zullen de kosten voor benzinemotoren stijgen en zullen ook meer hoveniers gaan overstappen op accumachines. In het middensegment zullen we voorlopig nog wel de mix tussen accu en brandstof blijven zien. Aan de andere kant van het spectrum gaat het sneller; voor de lichtere machines geldt dat consumenten steeds vaker en sneller de overstap maken, en leveranciers/producenten op die ontwikkeling inhaken. Dat heeft te maken met het ecologisch ontwaken van de consument; hij wil geen schadelijke stoffen meer, maar ook simpelweg met het feit dat accumachines ergonomischer en lichter zijn, geen trillingen veroorzaken en dus gewoon prettiger zijn om mee te werken. Tel daarbij op dat de accutechniek steeds beter wordt en daarmee de levensduur van een lading langer, dan is 1+1 al gauw 2.”
Kennis is niet alles
De sterke groei van accumachines heeft ook impact op het hele distributie- en servicenetwerk van dealers en verkooppunten, zegt Vulink. “Met accugereedschap kan eigenlijk iedere ondernemer, van tuincentrum tot Lidl, een retailfunctie vervullen. Of hij nu verstand heeft van machines of niet. Er zullen dus meer distributiekanalen komen. Daarmee valt een traditionele pijler van dealers, namelijk know-how en technische kennis over machines, deels weg. Accumachines behoeven nauwelijks onderhoud, dus van onderhoud moeten dealers het niet meer hebben. Het wordt tijd dat ze andere bronnen gaan aanboren en zich op een nieuwe manier gaan onderscheiden in de markt om de relatie met hun klanten te behouden. Service is daarbij essentieel. Hoe zorg je dat jij als dealer meer biedt dan jouw collega die alleen maar dozen over de toonbank schuift? Als je als dealer goed en flexibel weet om te gaan met veranderingen in de markt, kun je ook straks nog een goede boterham verdienen.” Van internet is met de toenemende focus op slimme machines niet veel concurrentie te verwachten, denkt Vulink. “Juist vanwege de groeiende complexiteit van de machines, dat ze zelfdenkend en zelfsturend worden, willen mensen toch liever een fysieke winkel. Je ziet dat steeds meer online aanbieders daarom ook fysieke winkels openen.”
Gemak
Interessant in de trends is ook nog de opkomst van de robotmaaier, die vooral in ons land sterk is. Een echt sluitende verklaring voor die sterke groei in vergelijking tot de ons omringende landen heeft Vulink niet, maar een deeloorzaak kan hij wel geven. “Ik vermoed dat de gemiddelde Nederlander aardig zorgvuldig omgaat met tuinonderhoud en ook houdt van gemak. Verder zijn veel tuinen in Nederland relatief klein, wat perfect is voor robotmaaiers.”