“Accu gaat nog veel sneller groeien”

“Accu gaat nog veel sneller groeien”

De mogelijkheden voor accu gedreven machines in de sector tuin en park zullen de komende vijf jaar snel toenemen. 

De techniek gaat met rasse schreden vooruit, maar staat eigenlijk nog maar aan het begin, zo denkt product/accountmanager en adviseur Tuin & Park van Dolmar/Makita Arjen Peeters. 
"Ons tweesporenbeleid waarbij we inzetten op brandstof gedreven machines en accumachines zetten we ook dit jaar voort. Bij de eerste categorie gaat het met name om de viertakt machines van Dolmar. Daar hebben we aardige sprongen in gemaakt. Veel van onze motoren zijn dan ook klaar voor de nieuwe emissienormen van 2019. Alle viertaktmotoren zitten al tot 90 procent onder de wettelijke norm voor wat betreft de uitstoot. Het segment viertaktmodellen wordt dit jaar verder uitgebouwd, zegt Peeters. “We kunnen daar de komende jaren zeker mee toe. Bij de accumachines profiteren we van het feit dat we door Makita als moederbedrijf geruggensteund worden. Hun kennis en technologie helpt ons ook in dat marktsegment verder vooruit.” 

Sprong
De accumarkt groeit. De Nederlander is er eigenlijk veel meer mee bezig dan hij soms denkt. Laptops, tablets, fotocamera’s, telefoons. Alles werkt tegenwoordig op accu. En dus bewegen ook de tuin- en parkmachines op die golf mee, ziet Peeters. “Ik zie de komende vijf jaren nog een enorme sprong die we gaan maken. We zetten als Makita voornamelijk in op de ontwikkeling van losse accu’s, dus niet de rugpacks. Volgens ons ligt daar de grootste vraag. En dan met name de uitwisselbaarheid tussen Makita powertools en de tuingereedschappen. Want gemak dient de mens. We werken nog steeds met onze 18V accu, die zowel op handgereedschappen als zwaardere tuingereedschappen te gebruiken is, maar dan als een paar geschakeld. Dan heb je toch 36V waarmee je aardig lang uit de voeten kunt. We blijven in principe dus in het segment van 18V. Hoger is voor ons niet nodig omdat wij de techniek en koolborstelloze motoren hebben om de machines op dat voltage te laten werken.” 

Bosmaaier
Ook de motoren maken een snelle ontwikkeling door, aldus Peeters. “Afgelopen jaar introduceerden we al een kettingzaag met een nieuwe motor waarbij niet het anker maar het veld draait. Het grote voordeel daarvan is dat dit soort motoren veel constanter op een laag toerental kunnen draaien en daarbij ook het koppel goed afgeven. Ze gebruiken veel minder energie. Deze motor hebben we nu ook op onze bosmaaier gezet. Het betreft ook hier een sterke, koolborstelloze motor die onder de kop van de machine zit. Met twee geschakelde accu’s van 18V kan deze machine aaneengesloten tussen de drie en zes uur zijn werk doen. Perfect voor de professionele markt dus.” 

Markt
Peeters ziet dat de gebruikers in Nederland klaar zijn voor de accu. “De vraag of het wel kan en of de machine wel sterk genoeg is, wordt steeds minder gesteld. De eerdere scepsis bij professionals maakt snel plaats voor een bewuste keuze voor de juiste accumachine. In de bouw zie je die overstap al bij de powertools. Als je ziet hoe snel de gesnoerde apparaten verdwijnen en plaats maken voor accumachines, is het duidelijk dat men daar compleet om is. Men heeft eigenlijk al aanvaard dat dit de toekomst is. Bij particulieren zag je de overstap al wat eerder omdat de machines die deze doelgroep gebruikt, minder veeleisend zijn.” Met de accu voldoet Makita ook aan de groeiende vraag naar duurzaamheid, aldus Peeters. “Je hebt natuurlijk de meest voor de hand liggende voordelen zoals het lichtere gewicht, geen uitstoot van schadelijke stoffen en minder lawaai. Daarmee speelt de accu in op wat de consument tegenwoordig meer en meer eist. Ook in bestekken en aanbestedingen worden steeds vaker punten gegeven aan zaken rondom uitstoot, geluid en duurzaamheid. Ook die ontwikkelingen werkt de technische vooruitgang in de accuwereld in de hand. We moeten, en we kunnen aan die eisen voldoen.”

Nieuwsgierig naar de nieuwe collectie Dolmar en Makita machines? Vraag dan de brochure aan of kijk op www.dolmar.nl

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief