‘We verkopen vanuit de techniek’

‘We verkopen vanuit de techniek’

Dankzij de werkplaatsfilosofie van Stuivenberg Tuinmachines weet het relatief jonge familiebedrijf op een gezonde manier te overleven. “De meeste collega’s zijn bang voor ‘de concurrentie’. Dan ga je snel mee in de prijshype. Ga gewoon uit van je eigen kracht: alles wat buiten je eigen toko gebeurt, kun je niet sturen.”

Samen met z’n broer begon Rien Stuivenberg in 1969 in een schuurtje met een smederij. Vanuit de agrarische bedrijven in de regio groeide de behoefte aan onderhoud van kleine trekkertjes. De avonden en de weekenden werden ermee gevuld, totdat hij halverwege de jaren 80 met het bedrijfje verder wilde. Al snel werd het een fulltime bezigheid en met een oude varkensschuur als tussenstation opende hij in 1998 het bedrijf op de huidige locatie. In 1996 stapte zoon Rieko in het bedrijf. “Het pand was groot, dus vroegen we ons serieus af wat we ermee gingen doen. Door het goed in te richten, word je gezien en kun je professionele klanten aantrekken.”

Merkenselectie
Vanaf dat moment ging het snel. Ook dochter Hanneke ruilde haar baan in en maakte de overstap naar zelfstandigheid in onze sector. Inmiddels telt het bedrijf acht medewerkers. De werkplaats vormt het kloppend hart. “In principe repareren we alle merken”, vertelt Hanneke. “toch moet je heel goed kijken naar machines waarvan de aanschafwaarde gering is en die je moet repareren tegen een redelijke prijs. Dat doen we niet voor ons, maar om de klant in bescherming te nemen. Het is onze natuur om iedereen te helpen, maar je moet in deze tijd commercieel denken. En je moet weten wat de klant van jou verwacht.”

In de showroom op de bovenverdieping prijkt een beperkt aantal merken. Een bewuste selectie. Rieko: “Je wil de klanten bedienen met machines waar je volledig achter staat. Goed product, dito aftersales en een prima onderdelenvoorziening. Dat is onze basis. We hoeven klanten niet van een goedkoop product naar een dure machine te praten. Als je goed luistert naar wat die klant wil en hem de juiste oplossing voor zijn probleem biedt, speelt prijs geen rol. Wij hoeven geen goedkoop product af te kraken om een goed product te verkopen. We verkopen vanuit de techniek, dus ook machines waarvan je optisch de voordelen misschien niet ziet, zoals bijvoorbeeld kogelgelagerde wielen.”

Hoogste service
Een duidelijke filosofie die haar vruchten afwerpt. Al kost het af en toe tijd. “Rieko adviseert een klant en kiest de ideale positie in het spanningsveld tussen budget en behoefte. Desnoods gaat hij naar de klant toe en inspecteert hij het terrein. Vervolgens geeft hij die klant het juiste advies, ook al heeft die een andere machine in het hoofd. Uiteindelijk merkt die klant dat hij de beste machine heeft: een goede verkoop is echt de beste reclame”, zegt Hanneke.

Het bedrijf heeft ook geïnvesteerd in een nieuwe website. Puur ter informatie, niet als shop. “Wij zien de veranderingen in de markt en houden die ook in de gaten, maar wij geloven dat je dit soort producten beter niet via het internet kunt verkopen”, meent Rieko. “Een goed advies en met name het laten voelen zijn zo belangrijk. Laat die klant gewoon vertellen wat hij zoekt. Assortimenten zijn zo breed dat goede keuzes moeilijk zijn. Maar we realiseren ons ook dat het steeds lastiger wordt om die klant naar de winkel te trekken. Je moet die klant wat extra’s bieden: een snelle levertijd, gemak en een goed gesmeerde en afgestelde machine. Wij nemen de tijd voor de klant en noteren machinegegevens, zodat de klant nooit bonnetjes hoeft te bewaren. Daarom staan we niet voor de laagste prijs, maar wel voor de hoogste service. Toegevoegde waarde, daar draait het om.”

Geen angst
Broer en zus Stuivenberg gaan uit van de kracht van hun eigen winkel. Dat de technische inslag daarbij belangrijk is, bewijst ook de showroom: die is op de eerste verdieping ingericht en valt in eerste instantie niet op. “De meeste mensen in onze sector zijn bang voor ‘de concurrentie’. Dan ga je snel mee in de prijshype. Ga gewoon uit van je eigen kracht: alles wat buiten je eigen toko gebeurt, kun je niet sturen. Natuurlijk verandert het landschap, maar je moet niet als een angsthaas opereren. Er vallen klanten af en er komen er weer bij. Iedereen heeft wel ergens een klik. Als je je eigen bedrijf op orde houdt en je staat er volledig achter, dan gaat het gewoon goed. Ook als je fouten maakt en ze goed herstelt, hoef je niet bang te zijn”, aldus Hanneke.

In de werkplaats worden ook machines gerepareerd voor derden. Grootschalige klanten, bijvoorbeeld. Het is voor Stuivenberg een belangrijke basis voor de continuïteit van het bedrijf. “Eigenlijk is het een verplichting naar onze medewerkers toe”, vertelt Rieko. “We willen de werkplaats constant belast hebben en vlakken op die manier seizoenfluctuaties af. Maar iedereen is hier even belangrijk. Voor een professionele gebruiker hebben we een vervanger klaar staan, maar ook een particulier die zijn grasmat op orde wil hebben voor een groot feest, helpen we uit de brand. ‘Helpen’ staat hier met hoofdletters geschreven.”

Toekomstmotor
Voor de toekomst is de familie Stuivenberg niet bang. De werkplaats zal de motor van het bedrijf blijven. “We kunnen ons niet voorstellen dat internet onze handel gaat overnemen”, filosofeert Hanneke. “De werkplaats blijft bestaan. Wie sleutelt er tegenwoordig nog aan zo’n machine? Als je naar de markt kijkt, zie je een sterke opkomst van accumachines, maar je houdt nog legio werkzaamheden die niet accugerelateerd zijn. Kettingen, mesjes, stekkers, er blijft nog genoeg te servicen. En ook een accu is geen probleemloze krachtbron, maar voor bepaalde toepassingen is het een hartstikke mooie oplossing. We hebben al veel ervaring op het gebied van robotmaaiers: dat vraagt kennis en nauwkeurigheid. Wij leggen alles zelf aan. Dan weet je dat het goed is. Een robotmaaier heeft ook nogal wat slijtage, want hij draait veel. En we houden onze ogen en oren open voor alle ontwikkelingen in de markt. ‘Nee’ zeggen is voor ons onnatuurlijk. Dus blijven we uitgaan van onze eigen kracht.”

Hanneke en Rieko Stuivenberg: ‘Je moet weten wat die klant van jou verwacht’

Reactie toevoegen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief