‘Goed repareren werpt zijn vruchten af’
Veel motoristen kijken de kat uit de boom, bijvoorbeeld bij nieuwe merken of producten. Maar voeg er realisme aan toe en je komt bij Lammert van de Bosch uit Oldebroek.
“Een totaal nieuw merk opnemen is op papier ook een gok. Of eigenlijk niet, als dat merk wordt vertegenwoordigd door een betrouwbare organisatie. Dat maakt het risico natuurlijk kleiner. Als jouw klanten dan ook tevreden reageren, dan kan ik het al geen gok meer noemen maar gewoon een goede zet.”
In 1939, net vóór de oorlog, begon de vader van Lammert van de Bosch als fietsenmaker in een klein schuurtje. Het dunbevolkte gebied rondom Oldebroek telde destijds aanzienlijk meer boerderijen dan nu. Met zijn winkeltje speelde hij echter in op de lokale behoefte. “Moeder had voor in het pand haar eigen winkeltje. Zij verkocht vloerbedekking, bankstellen en zelfs huishoudelijke artikelen. De mensen in de omgeving konden hier echt voor heel veel zaken terecht. Dus eigenlijk is het winkeliersbestaan ons met de paplepel ingegoten”, glimlacht Van den Bosch terug.
Buurtwinkeltje
In 1980 veranderde er heel veel voor de familie Van de Bosch. Vader overleed en samen met broer Jan (die korte tijd later bij Tecumseh begon en zich sinds een jaar of tien bij Motor Snelco verdienstelijk maakt voor onze branche) zette Lammert de bedrijfsactiviteiten voort. Ze maakten al heel snel strategische keuzes. “We sleutelden graag aan tuinmachines. Dat deden we er in het begin bij, maar deze tak van sport sprak ons zó aan dat we ons hierop gingen concentreren. Van de fietsen hebben we afscheid genomen en in de jaren daarna groeide het winkeltje gestaag.”
Inderdaad, op de relatief weinige vierkante meters heeft Van de Bosch een soort buurtwinkeltje ingericht waarin slechts weinig artikelen voor de buitenruimte ontbreken. De regio kan bij hem terecht voor zaken als gereedschap, diervoeders, meststoffen, omheiningdraad en allerlei tuinmachines. En zeker in dat laatste segment kiest de bevlogen ondernemer vanaf het prille begin voor A-merken. “Natuurlijk, we verkopen hier alleen artikelen waar we volledig achter staan. Zeker in het begin hadden we geluk dat we dealerschappen van Sachs Dolmar, Husqvarna en Echo binnen konden halen. Het zijn merken die we al jaren voeren. En ook bij een eventuele uitbreiding van het assortiment hebben we altijd zorgvuldig gekeken naar wat we binnenhalen.”
Werkplaats
Dat je geen flitsend pand nodig hebt om een goede boterham in onze branche te verdienen, bewijst Van de Bosch. Dat wordt ook gestuurd door het DNA van de ondernemer: hij is van top tot teen techneut en vindt voor zijn bedrijf service het belangrijkste visitekaartje. “We realiseren ons dat we op basis van onze goede naam klanten binnenhalen en behouden. We runnen de zaak met z’n tweeën: mijn collega heeft gouden handen en wij maken er werk van dat we reparaties gewoon goed uitvoeren zonder klachten achteraf. En dat werpt al jaren zijn vruchten af. We repareren veel, maar aan het goedkope Chinese spul beginnen we niet. Onderdelen zijn niet of nauwelijks verkrijgbaar, dus is het ook niet of nauwelijks goed te repareren.”
Logischerwijs kunnen de klanten dan ook bij Van de Bosch terecht voor een beter product dat wat hoger in de markt zit qua prijsniveau. “Natuurlijk, want je moet achter de producten staan. Als iemand teleurgesteld is over een goedkope aankoop, probeer ik hem uit te leggen waarom dat de apparaat dat wij hier hebben beter is. En in veel gevallen verkopen we hem dan ook die duurdere machine. Anderzijds komen ook mensen hier binnen die via internet of elders een fatsoenlijke machine gekocht hebben en er problemen mee hebben. Die helpen we uiteraard en vaak zien we hen voor een vervolgaankoop hier weer in de winkel. Daarnaast hebben we op basis van onze servicenaam ook professionele klanten. Ze weten dat hun machines hier op een goede manier worden onderhouden. Daarop kunnen ze vertrouwen.”
Verantwoorde gok
Qua omvang heeft het bedrijfje zijn grenzen bereikt en behoefte aan verdere uitbreiding heeft Van den Bosch ook niet meer. “Dat laat ik aan mijn opvolger over”, lacht hij. “Nee, zonder gekheid, we kunnen prima aan de behoefte van onze klanten voldoen. Neemt niet weg dat ik de komende jaren wel een verschuiving verwacht. Alle zichzelf respecterende merken hebben inmiddels een degelijk accusegment en dat aanbod wordt steeds groter. Jaren geleden zijn wij daar ook ingestapt. We waren één van de eerste Ego-dealers. Een totaal nieuw merk, dus op papier ook een grote gok. Of eigenlijk ook weer niet, want het merk wordt vertegenwoordigd door een betrouwbare organisatie. Dat maakt het risico in beginsel al kleiner. Als jouw klanten dan ook tevreden reageren, dan kan ik het al geen gok meer noemen maar een goede zet.”
Van de Bosch vindt de steun van een importeur dan ook belangrijk, niet alleen bij het lanceren van noviteiten maar ook in de promotie. Catalogi, advertentiemateriaal zijn nog steeds belangrijk net als een gestroomlijnde onderdelenvoorziening. “Natuurlijk, want onderdelen vormen een belangrijk deel van onze service. De hardlopers hebben we hier op voorraad maar als je andere onderdelen nodig hebt, is snelheid en zorgvuldigheid geboden. Bij een goede importeur is dat eigenlijk vanzelfsprekend. Ook bij het afhandelen van garantiegevallen leer je een goede importeur kennen. Dat wordt vaak onderschat, maar het is een belangrijk onderdeel van jouw eigen service.”
Digitale etalage
Dat kwaliteitsdenken geldt voor het gehele segment, ook voor handgereedschap. Ondanks het stoeien met de kleine ruimte heeft Van de Bosch een logische opbouw in prijs. “Natuurlijk, dat leert ons de ervaring. Neem bijvoorbeeld de bijlen. Er zijn mensen die maar af en toe zo’n ding ter hand nemen. Waarom zou je dan een dure kopen? Maar als je dat extra geld ervoor over hebt, hebben we natuurlijk met Fiskars geweldige bijlen in het assortiment die nagenoeg onverwoestbaar zijn. Dus een klant gaat gewoon altijd tevreden de deur uit.”
Het accusegment vraagt minder, of beter gezegd ‘ander’ onderhoud. Die verschuiving ziet Van de Bosch heel duidelijk, maar toch ziet hij nog steeds overlevingskansen ten opzichte van de concurrent internet waarop accumachines worden aangeboden. “Natuurlijk, dat onderhoud pakken we mee. Wij vervangen dat maaimes of die ketting, maar we blijven ons onderscheiden op service op verbrandingsmotoren. En die blijven ook nog wel even in de handel: ik zie over tien jaar ook niet uitsluitend elektrische auto’s rondrijden. Het internet gebruik ik ook als kans. Weliswaar hebben we geen webshop, maar ik verkoop wel eens inruilmachines via Marktplaats. Dat werkt prima. Ik breid er ook mijn klantenkring mee uit en wie weet kan ik die ‘internetklant’ als serviceklant behouden. Dus is het weer een kans.”
Een webwinkel heeft hij niet, maar een website wél. Voor Van de Bosch is dat laatste voor een motorist echt wel belangrijk. “Natuurlijk, ik zie het eigenlijk als een digitale etalage. Wij kunnen laten zien wat we hebben, wie we zijn en waar we voor staan. Maar verkopen? Nee, ik vind verkoop en service twee zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Internetservice is lastig, maar je kunt via internet wel op jouw service attenderen.”
Dit artikel staat in de Groene Markt Jaargids 2019 in de rubriek 'Collega's'.