‘In de kern willen we klein blijven’
John Boekestijn in Naaldwijk die naast regionaal probleemoplosser ook nationaal via het web succesvol is.
Motoristen en internet worden niet vaak in één adem genoemd. Dat gaat wel op voor John Boekestijn in Naaldwijk die naast regionaal probleemoplosser ook nationaal via het web succesvol is. “Wij zijn de specialisten. Breng je online en in de winkel een goed verhaal, kweek je een goed gevoel. Maar het moet wel serieus worden aangepakt. Bij ons is één persoon fulltime bezig met de site en dat is nodig om een goed rendement te halen.”
Van jongs af aan heeft Boekestijn iets met machines. Sleutelen is zijn lust en zijn leven. Midden jaren 90 ontwikkelde hij zelfs een inpakmachine voor bloemen. In die periode hielp hij ook graag mee in een tuin- & parkzaak in de regio. “In 1998 konden we een paar bedrijven in dit segment overnemen, waardoor we ook meteen een bestaande klantenkring konden overnemen. Dat maakte de start wat eenvoudiger.”
Luisteren naar de klant
Door keihard te werken realiseerde hij, samen met zijn vrouw Marijke de fraaie winkel die anno 2016 staat als een huis. “Maar het komt allemaal niet zonder inspanning aanwaaien”, vertelt hij. “We zijn altijd klein gebleven: de korte lijntjes, dus het directe contact met de klant, vormen onze ruggengraat. Als een klant met een kapotte machine naar jouw winkel komt, moet je een goed en eerlijk verhaal hebben. Slaat het rekensommetje door naar een nieuwe machine, moet je dat duidelijk communiceren. En verkoop de klant dan een machine die bij hem past. Dat hebben we ons altijd voor ogen gehouden en daarom hebben we ook nooit te klagen gehad. Misschien dat we ooit wel eens een terugloop in de verkopen hebben gehad, maar nooit in omzet.”
Reparaties, lees service, en de opkomst van de maairobots hebben Boekestijn ogenschijnlijk probleemloos door de crisis geleid. “Nieuwe producten en een assortimentsverbreding hebben ons echt geholpen. Je moet veel doen in deze branche om boven het maaiveld uit te steken. Er zijn in de moeilijk jaren hier in de regio wat collega’s omgevallen, maar door te luisteren naar onze klanten hebben we keuzes gemaakt. Kunstmest en goede potgrond hebben we bijvoorbeeld bij de kassa gelegd en het werd een succes. Adverteren in krant leverde weinig op, maar brochures van leveranciers zorgden wel voor aanloop. Je moet het anders doen en waarmaken wat je belooft. Dan red je het.”
Cool blue-effect
Dat Boekestijn met de tijd meegaat, bewijst ook zijn webshop. Hij wilde de boot niet missen en heeft het jaren geleden voorzichtig opgezet. Geïnspireerd door Vledders Tuinmachinecompany pakte hij de handschoen op. “Maar we hebben het toch anders gedaan: het idee was goed, maar we heten Boekestijn. Die naam is regionaal bekend. Landelijk zegt het niets en kun je ons daarom ook vinden via Allesvoordetuin.nu. Ja zelfs internationaal! We doen heel veel onderdelen. Ons bedrijf is energieneutraal door het gebruik van zonnepanelen en er wordt gestookt op hout, dus heb ik ook partijen stookhout ingekocht en deels weer doorverkocht. Dat werkt prima via internet. En uiteraard verhandelen we ook machines. De internetkopers zijn niet louter prijskopers. Wij lossen de prijsdiscussie op door bijvoorbeeld een gratis ketting erbij te doen. Dat werkt goed, zonder afbraak te doen aan je verkoopprijs.”
Boekestijn zorgt ervoor dat de machine compleet afgevuld geleverd wordt, net als in de winkel. Daarnaast ziet hij de webshop als het verlengstuk van de winkel. “We hebben bijna alles in de winkel staan, want zien is kopen en wat er niet is, kunnen we de volgende dag al binnen hebben. Natuurlijk zorgen we ervoor dat de klant alle mogelijke uitleg en veiligheidsinformatie krijgt over producten als kettingzagen. Bijvoorbeeld door filmpjes. Ik noem het maar het Cool Blue-effect: dat soort aanbieders verkoopt onze producten ook. Wij zijn de specialisten. Breng je een goed verhaal, kweek je een goed gevoel. Maar je moet het serieus aanpakken. Bij ons is één persoon fulltime bezig met de site en dat is nodig om een goed rendement te behalen. Om een voorbeeld te geven: vroeger verkochten we 300 maaimesjes, nu 3.000. Dat levert ook weer betere condities aan inkoopzijde op. Dus het mes snijdt aan twee kanten. Maar je moet wel goede producten voeren waar je ook voor de volle honderd procent achterstaat.”
“Je moet producten voeren waar je voor de volle honderd procent achterstaat.”
Complete gazonvraagbaak
Tot enkele jaren geleden verkocht en repareerde Boekestijn ook nog buitenboordmotoren. Die poot heeft hij afgestoten. “Ja, soms moet je keuzes maken. De buitenboordmotorklant heeft 25 vakantiedagen. Is er iets met de motor aan de hand, kan hij logischerwijs niet lang wachten, want dat haalt een streep door zijn vakantie. Je kunt geen ideale probleemoplosser zijn. Bij een maaier bijvoorbeeld ligt dat anders: óf je wacht een paar dagen óf je neemt een leenmaaier mee. Dat ligt ons een stuk beter.”
De robotmaaier is een product dat Boekestijn vanaf het eerste uur zag zitten. “Het vraagt een hoop tijd buiten de deur, maar we doen dan ook alles: van installeren tot gazonadvies zoals bemesten of het aanpakken van mos. Het gaat dus een stuk verder dan het draadje ingraven. Kennis van het gazon reikt verder dan de machine. Dat maakt je tot een complete gazonvraagbaak. En als je de bijbehorende producten allemaal kunt leveren, kun je alleen maar groeien. We doen het momenteel met een leuk team en hebben het vaak erg druk. Dan ben je op papier misschien best een groot bedrijf, maar je wilt toch gewoon klein blijven. Want dat is juist je kracht.”
Klanten vertroetelen
Service blijft een belangrijk item bij de motorist. Daarop is Boekestijn geen uitzondering. Nog niet zo lang geleden heeft hij de werkplaats helemaal opnieuw ingericht. “Daarbij heb ik gekeken naar de efficiency: binnen een jaar had ik alle investeringen terugverdient. Af en toe komen we hier in ademnood, maar we streven ernaar om het goed te doen. Als je de klant vertroetelt, komt die vanzelf terug. En daarin gaan we ver. Nog niet zo lang geleden kwam een oudere mevrouw bij wie we twee maairobots hadden geïnstalleerd, de winkel in. Haar wasdroger deed het niet. We zijn even meegegaan en hebben haar gelukkig kunnen helpen. Als je probleemoplosser bent, dan kun je echt niet stuk. Dus toen we in de tuin nog eens keken naar de robotmaaiers en bleek dat ze een huisje nodig had voor die machines, konden we dat ook leveren. Dan heb je een vertrouwensrelatie die voor beide partijen alleen maar voordelen oplevert.”